Kliederkerk

Kliederkerk

Wat is Kliederkerk?

Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken.
Eén zondag in de maand organiseren we een gezellig uurtje (vanaf 15.30 uur tot ongeveer 17.00 uur) waarin we knutselen, spelletjes doen, kokenen vooral lekker kliederen rondom een Bijbels verhaal. 
En wat is er nu leuker om dit met het hele gezin te doen? Gezinnen met kinderen (ongeveer van de basisschoolleeftijd), opa's, oma's of andere begeleiders zijn weer van harte welkom om er samen een gezellig uurtje van te maken.
Zodra de datums voor het seizoen 2020/2021 bekend zijn worden die hier vermeld.
Tot dan!

Benieuwd wat we zoal doen tijdens de Kliederkerk? Lees dan de verslagen hieronder en bekijk de fotoalbums. 

Klik op de afbeelding om direct de foto's te bekijken!

 

Startzondag 2018
Afgelopen startzondag stond in het teken van het thema “een goed gesprek”. Een goed gesprek kan vorm krijgen op verschillende manieren. En wat nu leuker om dit te doen met een grote Kliederkerk voor de hele gemeente? In vijf teams werd door onze gemeenteleden in vijf onderdelen samen geknutseld, gepraat, gepuzzeld en natuurlijk gekliederd rondom het bijbelverhaal van de Toren van Babel. We sloten af met een gezamenlijke lunch om nog eens na te kletsen.

Kliederkerk 18 maart
Tijdens de laatste Kliederkerk van het seizoen luisterden we naar het verhaal van de verloren zoon. We gingen op speurtocht door het dorp en mochten uiteindelijk weer "thuis" komen bij de familie Verkaik, waar we een gezellige afsluiting met elkaar vierden onder het genot van een frietje. We zien jullie graag weer volgend seizoen bij de Kliederkerk!

Kliederkerk 18 februari
Storm! Tijdens deze Kliederkerk stormde het in de kerk. We speelden levensgroot boter, kaas en reddingsboeien, knutselden (drijvende) boten en maakten een storm in een fles. Onder het genot van een zelfgemaakt gevuld bootjes-ei, luisterden we naar het verhaal van Jezus die de storm op het meer tot rust bracht. We leerden dat we op God mogen vertrouwen en zonder hem niet bang hoeven te zijn.

Kliederkerk 21 januari
Op deze zondag luisterden we naar het verhaal van Abraham. In dit verhaal hoorden we hoe God aan Abraham beloofde dat hij zoveel nakomelingen zou krijgen als de sterren in de hemel en het zand op de aarde. Om ons te herinneren aan de belofte van God, maakten we een potje met eigen gekleurd woestijnzand. Daarnaast maakten we een sterrenlichtje en bakten we broodjes bij een kampvuur. Het was een geslaagde Kliederkerk op deze koude winterse dag.

Kliederkerk 19 november
In het weekend van de intocht van Sinterklaas, stond de Kliederkerk in het teken van cadeaus. Cadeaus zijn leuk en spannend, maar wat willen we daar nu eigenlijk mee zeggen? Het grootste cadeau dat wij elkaar kunnen geven, is door goed voor elkaar te zorgen. Daarom maakten we aan het begin van de Kliederkerk een fleurige bos bloemen om weg te geven aan iemand tegen wie wij wilden zeggen dat zij belangrijk voor ons zijn. Daarna gingen we zelf op zoek naar cadeaus: door de kerk waren namelijk pakjes gestrooid! De gevonden pakjes vormden samen de woorden “doe liefde cadeau”. Aan het einde van de Kliederkerk was het nog even tijd om tegen elkaar te strijden in een heus “pietenparcours”. Aan het einde lieten we met een proefje de schoorsteen roken, en was het dan toch tijd om een eigen cadeautje uit te pakken; een heerlijke chocoladeletter. De volgende kliederkerk is nog even weg: namelijk 21 januari. Wij wensen iedereen een liefdevolle decembermaand!

Kliederkerk 15 oktober
Op deze zonnige zondagmiddag, gingen we op zoektocht. In de kerk hadden namelijk diverse wilde dieren hun sporen achtergelaten. Na een intensieve puzzeltocht vonden wij het woord “verdwaald”. We spraken met elkaar over wanneer je verdwaald bent en luisterden naar het verhaal van het verdwaalde schaap. We sloten de dag af door zelf onze sporen achter te laten met verf: lekker kliederen dus!

Kliederkerk 17 september
Op een zonnige septembermiddag was het een feest om weer van start te mogen gaan met de eerste Kliederkerk van het seizoen. De aftrap van het nieuwe seizoen begon groots, met het verhaal van David en Goliath. We knutselden een katapult (waarmee de marshmallows in het rond vlogen), tekenden samen een levensgrote reus en gooiden blikken omver. Samen luisterden we naar het verhaal van David en Goliath en leerden hoe David dapper kon zijn: door te vertrouwen op God. Om te zien hoe moeilijk het wel niet is om blind te kunnen vertrouwen, moesten ouders geblindoekt een geheim parcours afleggen met instructies van de kinderen. Spannend! Een geslaagde aftrap van het seizoen. Wij vertrouwen erop dat jullie ook de volgende zondag weer van de partij zijn!
 

Kliederkerk seizoen 2016 - 2017

Kliederkerk 12 maart
Op deze zonnige lentedag vond alweer de laatste Kliederkerk van het seizoen plaats! Deze Kliederkerk stond in het teken van het verhaal van Pesach: de bevrijding van de Israëlieten uit Egypte. Eerst gingen we aan de slag om zelf kinetisch woestijnzand te maken. Vervolgens maakten wij zelf een tocht langs het verhaal van Pesach. We hoorden het verhaal van de Farao, ervaarden via een spel "Farao zegt" hoe het is om altijd te moeten gehoorzamen, en vierden de bevrijding van de Israëlieten door het eten van matsesbrood met jam. We sloten af door gezellige paaskaarten te knutselen voor onze gemeenteleden. Al met al, een gezellige afsluiting van het seizoen!

Kliederkerk 12 februari
Tijdens dit kliederuur barstte het van de liefde! Tijdens deze Valentijnskliederk knutselden we een vulkaan en maakten we kaarten voor een geliefde. We luisterden naar het verhaal van Ruth en Boas, waarna wij onze vulkanen uit lieten barsten, zoals je je ook wel eens voelt als je veel van iemand houdt. Nadat we onze kaarten op de post hadden gedaan, werden er nog even wat sneeuwballen gegooid. 

Kliederkerk 8 januari
Tijdens de eerste Kliederkerk van het nieuwe jaar vierden wij Driekoningen. Deze Kliederkerk stond in het teken van het meest waardevolle geschenk dat God aan de wereld gaf: zijn zoon Jezus. Om dit te vieren, knutselden wij de drie Koningen die geschenken mee brachten voor Jezus. Daarnaast bakten en versierden we koekjes om deze als cadeau aan iemand te geven. Het was weer een gezellig en kliederig uurtje! 

Kliederkerk 13 november
Op zondag 13 november kwamen wij bij elkaar voor de tweede Kliederkerk van het seizoen. Deze Kliederkerk stond in het teken van de gelijkenis van de tien meisjes en hun olielampjes. We deden proeven met olie om een lavalamp te maken, maakten glas-in-lood kleurplaten met olie en knutselden olielampen. Ook thuis, kunnen we zo dicht bij de bron blijven.

Kliederkerk 8 oktober
Op zondag 8 oktober was het zover: de eerste Kliederkerk van het seizoen. Tijdens de aftrap van het kliederuurtje ontdekten we alles over prinsen en prinsessen. We knutselden kronen, maakten zwaarden, verkleedden ons en bouwden zelfs een eigen kasteel van karton! Tijdens de viering luisterden we naar het verhaal van Esther. We hoorden het verhaal van Mordechai en Haman en ontdekten dat de knappe koningin Esther haar volk redde door de koning te vragen haar volk vrij te laten zijn. 

 

Happy Hour seizoen 2015 – 2016
In november 2015 zijn wij voor het eerst van start gegaan met Happy Hour! Een gezellig uurtje samen met ouders en kinderen (tot 12 jaar) knutselen en kliederen rondom een Bijbels thema. Op 17 april vond het laatste uurtje van het seizoen plaats. Maar niet getreurd: in het najaar van 2016 gaan wij gewoon weer van start! Houd de website en het kerkblad dus goed in de gaten voor actuele informatie.

Ben je benieuwd naar de foto’s van het afgelopen seizoen? Deze zijn te bezichtigen via het fotoalbum Happy Hour.

17 april 2016 – Je mag er zijn
Op 17 april was het alweer zover: het laatste Happy Hour van het seizoen 2015-2016. Deze stond in het teken van ‘’jij mag er zijn’’. We versierden fotolijsten met foto’s van het afgelopen seizoen en hoorden het verhaal van Zacheüs de tollenaar. We leerden dat iedereen bij Jezus mag komen, gewoon zoals je bent. Als afsluiting van het seizoen hebben we met elkaar overheerlijke pannenkoeken gegeten.

6 maart 2016 - Jona
Op 6 maart stond Happy Hour in het teken van 'Jona'. Nadat we in het kerkgebouw op zoek gingen naar een houten vis met onze eigen naam, hebben we deze versierd zodat we deze als deurhanger kunnen gebruiken. We hoorden (en bekeken via de ''lego bijbel'') het verhaal van Jona. We leerden dat het niet lukt om je te verstoppen voor God en dat Hij je altijd helpt als je iets moeilijk vindt. Met elkaar konden we het verhaal nog eens meebeleven door samen in een boot en de bek van een walvis te stappen. 

31 januari 2016 - Schat zoeken
In het eerste Happy Hour van het nieuwe jaar gingen we ''schat zoeken''. Ieder kind heeft een prachtige eigen schatkist mogen maken en vullen, nadat we de spullen hiervoor via een speurtocht gevonden hadden. Ook vonden we onderweg puzzelstukken waarmee we samen één grote puzzel konden maken. We hoorden het verhaal van Jozef en ontdekten dat wij elkaars grootste schat zijn!

29 november 2015 - Advent
Op 29 november was het zover: alweer het tweede Happy Hour van het seizoen. Kinderen en ouders kwamen weer samen in de Ontmoetingskerk voor een uurtje knutselen en kliederen, dit keer in het thema 'Advent'. Tijdens Advent kijken we uit naar het 'Licht' van de wereld: de geboorte van Jezus. We knutselden een mooie waxinelichthouder voor ons eigen kaarsje en een echte Adventkalender waarmee we uit kunnen kijken naar kerst. In de komende weken strepen wij de dagen af naar kerst en pakken we elke zondag ons eigen gemaakte ''smakelijke'' cadeautje uit. Het was een gezellige middag.

1 november 2015 - Schepping
Op 1 november was het zover: kinderen en ouders kwamen samen in de Ontmoetingskerk voor een gezellig uurtje zingen, knutselen en kliederen in het thema 'Schepping'. Samen met ouders en knuffels, startten we met een korte viering in de kerk. We ontdekten dat we goed voor onze aarde moeten zorgen. Daarna zijn we gezellig gaan kliederen, waarbij we dieren gemaakt hebben van klei, vetbollen gemaakt hebben voor vogels en (elkaar) geschminkt hebben. Het was een geslaagde en vooral gezellige middag!

Geplaatst door: Verloop
op ma, 09/03/2020 - 11:52