Alle kinderen naar school

Alle kinderen naar school

vaktrainingen voor werkende kinderen in Colombia

Als ZWO-commissie hebben we in mei 2016 gekozen voor het thema “Kinderen in de Knel” met 3 projecten in 3 jaar, waarbij we proberen om voor elk project 3000 euro bijeen te sprokkelen. 

Dit jaar volgt het derde project “Alle kinderen naar school, vaktrainingen voor werkende kinderen in Colombia”. Als je door de sloppenwijken van Bogotà loopt, zie je talloze kinderen werken op de markt of op de vuilnisbelt. Maar liefst 1,5 miljoen kinderen moeten werken in Colombia. Kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk, maken lange dagen. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik.

“Stichting Kleine Arbeider (FPT)”is een bevlogen organisatie die onderwijs biedt aan deze kinderen en hen weerbaar maakt om hun kansen op een betere toekomst te vergroten. Wekelijks krijgen 60 kinderen hier een vaktraining. Ook ouders en vooral tienermoeders worden ondersteund.

Ieder kind heeft recht op een goede toekomst en een leven zonder geweld en armoede. Vanuit die motivatie werd Fundación Pequeño Trabajador (FPT, Stichting Kleine Arbeider) in 1988 opgericht. De organisatie startte met een school in de wijk Patio Bonito in het zuiden van Bogotá, waar veel vluchtelingen wonen. Zestig procent van de kinderen zijn gevlucht naar Bogotá door geweld elders in het land. Minstens twintig procent van hen is gedwongen om buiten schooltijd te werken,. Hun gezinnen zijn ontwricht en er moet brood op de plank komen. FPT biedt een vaktraining die bij deze kinderen past en maakt hen weerbaar voor de omstandigheden waarin ze opgroeien. Ze zoeken naar alternatieven voor werk, zodat kinderen wel veilig zijn en niet te zwaar werk hoeven te doen. Ze leren bijvoorbeeld producten maken, die ze kunnen verkopen.

Wat kan “De Kleine Arbeider” doen met uw bijdrage?

  • Voor 75 euro per jaar krijgt een kind iedere dag iets te eten.
  • Voor 67 euro per jaar kan een kind een cursus volgen om zich bewust te worden van zijn rechten.
  •  Voor 200 euro kan één jongere een jaar een vaktraining volgen.
  • Voor 200 euro kan één basisschoolkind een jaar huis- werkbegeleiding krijgen. Helpt u dit jaar ook weer mee om deze kinderen een beter bestaan en een betere toekomst te geven?

Een vaktraining die past bij de kinderen

Als je het gebouw van FPT binnenloopt, word je vrolijk van de kleuren, de lichte ruimtes en grote ramen. Ze biedt vaktrainingen aan 60 kinderen vanaf 6 jaar. Ze leren om kaarten, cadeauartikelen, yoghurt, sieraden, agenda’s en ecologisch papier te maken. Ook is er een groep die leert hoe je groenten, fruit en kruiden kan verbouwen in de moestuintjes op het dak van het gebouw. Hun zelfgemaakte producten worden vervolgens verkocht en een deel van de inkomsten mogen ze zelf houden. 

Eigen inbreng en ook aandacht voor positieve kanten

FPT schenkt veel aandacht aan het weerbaar en mondig maken van kinderen. Iedere groep heeft daarom een eigen begeleider, die mee mag praten over allerlei onderwerpen. Ieder kind wordt uitgedaagd zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De kinderen worden niet gezien als zielig, maar ze worden in hun eigen kracht gezet. Kinderen hebben veel veerkracht. Werken is weliswaar hun dagelijkse realiteit, maar dat geeft hen ook eigenwaarde. De begeleiders leren de kinderen wat hun rechten zijn, geven hen vertrouwen in zichzelf en hun gemeenschap, leren hen trots zijn op zichzelf. Na hun schoolperiode blijven veel leerlingen contact houden met FPT. 

Een sociaal centrum dat verandering brengt

FPT probeert een sociaal centrum te zijn dat verandering brengt voor deze kinderen. Een deel van de begeleiders is ooit als kind begonnen bij FPT. Zij blijven deelnemen door verdere uitgroei van de activiteiten. Totaal zijn bij FPT zo’n 120 kinderen, jongeren en volwassenen betrokken in vier verschillende gebieden: onderwijs, productie, politiek en persoonlijke relaties. 

Wilt u meer over dit project lezen? Kijkt u dan op www.kerkinactie.nl/fpt. 

 

Geplaatst door: petraZWO
op 9 May, 2019 in