Profielschets van twee gemeenten.
Samen het vuur brandende houden
PKN Ontmoetingskerk Wilnis
en
Protestantse Gemeente De Morgenster Vinkeveen en Waverveen
INHOUD
|
1.1.Korte omschrijving van de situatie
Als PKN Ontmoetingskerk Wilnis en Protestantse Gemeente ‘De Morgenster’ te Vinkeveen- Waverveen (hierna te noemen: Wilnis en Vinkeveen-Waverveen), constateren we dat hetzelfde niet meer werkt en dat het anders kan of moet. We willen vitaal gemeente zijn en dat blijven. Welke koers moeten we varen om onze vitaliteit als gemeente te behouden?
Hoe kunnen we vitaal en toekomstbestendig gemeente zijn en blijven?
Daartoe willen we over onze grenzen heen kijken en samenwerking zoeken. We willen onderzoeken waar samenwerking een antwoord op is en zien waar we de krachten kunnen bundelen.
De beide gemeenten werken al regelmatig samen. Een voorbeeld: gezamenlijke Paascyclus in 2024, gezamenlijke startdienst van het winterwerk 2024/2025 en incidenteel gezamenlijke diensten.
Er komt steeds meer een tekort komt aan menskracht en nu taken te zwaar worden is in beide kerkenraden de behoefte aan heroriëntatie op samenwerking besproken. Dat heeft geleid tot onze intentie om de samenwerking te intensiveren in de verwachting daardoor beter toe te komen aan waartoe de gemeenten geroepen zijn, om energie te kunnen geven aan nieuwe vormen van kerk zijn en om in de toekomst levende gemeenten te kunnen blijven op onze dorpen. Op langere termijn zou dit kunnen leiden tot een (bestuurlijke) samenwerking.
1.2.Duurzame samenwerking kansrijk?
We denken dat een duurzame samenwerking kansrijk is, omdat:
- Geloof ons verbindt en we ons kenmerken door een veelkleurige identiteit, waar ruimte is voor eigen geloofsbeleving.
- Onze visie en missie en beleidsplannen dezelfde taal spreken.
- We als kleine vergrijzende vacante gemeente toch de wens hebben om kerk op dorp te blijven.
- We beiden voor de komende jaren levensvatbaar zijn en nu bijtijds kunnen investeren in structurele samenwerking.
- We bereid zijn om samen te werken.
- Er een verlangen is om samen te beroepen.
1.3.Opdracht voor begeleiding
We hebben Lydia Roosendaal [Kerkadvies & Gemeentebegeleiding] gevraagd om ons te begeleiden bij onze zoektocht naar een gezamenlijke toekomst en te onderzoeken waar kansen en belemmeringen liggen. De begeleiding heeft geresulteerd in een revitaliseringsnotitie ‘samen het vuur brandende houden’ met een stappenplan, waar meer gestuurd wordt op intensivering van samenwerking tussen beide gemeenten. Ook wordt de basis gelegd voor een mogelijke bestuurlijke samenwerking op termijn.
Beide kerkenraden hebben gemeend een gezamenlijke beroepingscommissie op te starten voor onze kerken, met als opdracht, een nieuwe voorganger te zoeken.
Daarbij is de wens van beide gemeenten en kerkenraden dat de commissie ѐѐn voordracht voor een predikant doet met een WTF van 0,8 – 1,0. op basis van het profiel van de predikant. De beroepingscommissie streeft in die opdracht naar unanimiteit.
De beroepingscommisie is, na het volgen van een training, in augustus 2024 aan het echte werk begonnen. Zij hebben de taken verdeeld en gaan nu op zoek naar een geschikte predikant.
Zie ook: profielschets predikant
HUIDIGE SITUATIE
2.1.Wie zijn wij?
PKN Ontmoetingskerk Wilnis
Wij vormen met elkaar ‘de Ontmoetingskerk Wilnis’, we zijn een actieve en betrokken PKN- gemeente en willen een ontmoetingsplaats zijn voor contact met God, de Eeuwige en met mensen onderling. Iedereen is welkom en mag er zijn. Geroepen door Jezus Christus, weten wij dat Hij ons helpt wegen te zoeken
In onze gemeente is er sprake van een teruglopend ledenaantal, waarbij 1/3 van de gemeenteleden momenteel boven de 65 jaar is. Door weinig aanwas aan nieuwe leden, wordt onze gemeente ieder jaar kleiner. Dit wordt onder andere zichtbaar in een terugloop van bezoek aan de wekelijkse erediensten, maar ook het groeiende tekort aan vrijwilligers om de kerkelijke activiteiten te dragen. Het aantal ambtsdragers telt momenteel in totaal negen. De predikant had een sturende rol (de zogenaamde ‘predikantsgemeente’). De Ontmoetingskerk is een financieel gezonde gemeente: de financiële middelen van onze gemeente zijn ook op lange termijn (richting 2037) toereikend om onze gemeente te financieren en een predikantsplaats voor 50% te behouden. In de gemeente bestaan zorgen over de vitaliteit van onze gemeente richting de toekomst. Daarbij willen we vitaliteit niet zozeer uitdrukken in aantal leden, maar wel in de uiting die we kunnen blijven geven aan onze missie en visie:
“Wij geloven dat Gods Woord richting geeft aan ons leven, waardoor wij vanuit Zijn liefde vol vertrouwen kunnen bouwen aan Gods Koninkrijk.” Vanuit deze overtuiging willen wij:
- Het vuur van ons geloof brandend houden in de Eredienst, waarin wij Gods Woord mogen ontvangen, ons geloof belijden en de lofzang zingen;
- Een verbindende gemeente zijn, waarin wij door actieve betrokkenheid bij onze gemeenteleden en onze samenleving, Gods liefde zichtbaar maken in de wereld om ons heen;
- Een open en gastvrije gemeente zijn, waarin ruimte en respect is voor diversiteit in geloofsbeleving;
- Een lerende gemeente zijn, gericht op persoonlijke en gezamenlijke geloofsgroei.
Gemeente ‘zijn’ is geen doel op zich. Een gemeente ontleent bestaansrecht door actief uiting te geven aan de roeping zoals weergegeven in onze missie en visie. Gemeentezijn betekent voor ons omzien naar elkaar, zowel naar onze leden als de wereld om ons heen. Het betekent samenkomen om te leren, te vieren en te rouwen. In 2037 bestaat ons kerkgebouw 125 jaar. Ons kerkgebouw heeft daarbij grote historische en emotionele waarde, maar is geen onderdeel van ons bestaansrecht. Wij willen graag een levende gemeente blijven, het geloof kunnen blijven doorgeven en zichtbaar blijven binnen de burgerlijke gemeente en daarbuiten. Daarom vragen deze ontwikkelingen om een aangepast beleid, waarin wij ons richten op de behoeften van de samenleving. Daarom willen wij nu met een open blik vooruitkijken, in een ontspannen situatie, vanuit hoop en verwachting. Daarin zoeken wij naar verbinding, met onze buurgemeenten en met elkaar. In nieuwe vormen van samenwerking en samenzijn.
Verbinding binnen onze gemeente
De wekelijke eredienst is voor veel gemeenteleden een belangrijk element van ons gemeentezijn. Desondanks, zien we dat wekelijks kerkbezoek terugloopt. We denken na over kleine variaties in de vorm c.q. uiting van liturgie, waarmee we meer gemeenteleden kunnen betrekken bij de wekelijkse eredienst en waarin gemeenteleden zich thuis voelen. Daarin kunnen we nadenken over samen muziek maken, samen voorbereiden, of ‘bijzondere diensten’ organiseren.
De groep ambtsdragers (ouderlingen en diakenen) om pastorale taken en diaconaat uit te voeren, wordt steeds kleiner. We onderzoeken of we nieuwe mogelijkheden en methoden zien om vrijwilligerstaken in kleinere onderdelen ‘op te knippen’ om gemeenteleden voor deeltaken te kunnen benaderen. Binnen het pastoraat, brengt de huidige categorisering in leeftijdsgroepen een belasting met zich mee die niet meer vervuld kan worden door een kleiner wordende groep ambtsdragers. We willen als gemeente nadenken over alternatieve vormen van pastoraat in de toekomst: hoe zien we naar elkaar om, om de verbinding binnen onze gemeente te behouden? Daarom onderzoeken we welke alternatieven bestaan (bijv. door informatie op te vragen bij PKN of informatie in te winnen bij buurgemeenten) om pastorale taken (los van crisispastoraat) in de toekomst anders te vervullen. Met een focus op kwaliteit van de verbinding, in plaats van kwantiteit.
Verbinding met de omgeving
Wij willen kerk zijn voor de omgeving om ons heen, ook in 2037. We willen we ons kerkgebouw graag beschikbaar blijven stellen voor maatschappelijke of culturele doeleinden (praktisch voorbeeld: openstelling voor oefenen koren, maar bijv. ook de boekenmarkt). Ook willen we toegang bieden aan laagdrempelige activiteiten (te denken aan voorbeelden als in het kamp, de Kliederkerk, maar wellicht ook de letterlijke ‘open kerk’ uren) voor inwoners uit onze gemeente. We willen meer uiting geven aan onze betrokkenheid bij het welzijn van de burgerlijke gemeente. Vanuit de diaconie blijven wij verbinding zoeken met lokale (goede) doelen. Hierbij kunnen we tevens samenwerking met buurgemeenten aangaan om gezamenlijk meer te kunnen bereiken.
Verbinding met Buurgemeenten
Wij zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking met onze PKN-buurgemeenten. Allereerst gaan wij graag in gesprek met omliggende gemeenten om te spreken over hun ervaringen en visie rondom kerkzijn, nu, maar ook richting 2037. Daarbij niet met als eerste doel groei of samengaan van de gemeenten, maar wel om krachten te bundelen en nieuwe energie te geven aan alternatieve vormen van kerkzijn. Ervaring leert dat de buurgemeenten gelijksoortige activiteiten organiseren. We zoeken graag naar mogelijkheden om krachten te bundelen in het organiseren van dit soort activiteiten. Dat kan bijvoorbeeld gaan over gezamenlijke initiatieven v.w.b. jeugdactiviteiten (Kliederkerk, kamp), maar ook v.w.b. VOTO (leeravonden), diaconie (bijv. inzet bij acties voor goede doelen, zoals voor de Voedselbank of Actie Schoenendoos), gezamenlijke opzet van liturgie voor bijzondere Erediensten of ‘Buurdiensten’ (zoals dat nu praktisch vorm krijgt in de Taizé vieringen en het rouleren van predikanten) of invulling van muzikale ondersteuning (roulatie van organist, koor, bandje, etc.).
De Protestantse Gemeente De Morgenster te Vinkeveen en Waverveen
De Protestantse Gemeente De Morgenster is een vrij kleine en actieve kerkgemeenschap. De wens bestaat om dat laatste in elk geval zo te houden – in weerwil van allerlei ontwikkelingen binnen en buiten de gemeenschap. Als kern van ons ‘kerk-zijn’ in en voor de toekomst noemen we:
- werken aan haar kernopdracht: gemeente van Christus zijn;
- inspelen op veranderingen in de samenleving;
- betrokkenheid met de mensen in eigen kring en onze dorpen vergroten;
- werken aan een gezonde financiële huishouding.
We zijn een levende gemeente. Er gebeurt veel met vooral zeer diverse inbreng vanuit de gemeente.
Binnen onze gemeenschap zijn vele commissies actief op allerlei terreinen.
Samenwerking in regio
De dorpen Wilnis, Vinkeveen en Waverveen maken deel uit van de gemeente Ronde Venen, samen met de dorpen Mijdrecht, De Hoef, Abcoude, Baambrugge en Amstelhoek. Wilnis ligt tegen Mijdrecht aan. Bewoners in Wilnis zijn vooral gericht op Mijdrecht.
Voor kerkelijke structurele samenwerking zijn een aantal gemeenten geen optie: in Mijdrecht en Baambrugge zijn onlangs gemeenten samen gaan werken / samengegaan. Abcoude ligt verder en is meer georiënteerd op Amsterdam. Wilnis en Vinkeveen- Waverveen hebben beiden geen samenwerkingspartner. De samenwerking tussen Wilnis en Vinkeveen-Waverveen ligt daarmee voor de hand. Niet in laatste plaats omdat er al incidenteel wordt samengewerkt en de gemeenten qua kleur en karakter op elkaar lijken. De afstand tussen de kerken in Wilnis en Vinkeveen is 5 km.
Omgeving
Wilnis en Vinkeveen-Waverveen liggen in een waterrijke omgeving met in ieder dorp; sociale huurwoningen, huurwoningen en koopwoningen. Tussen beide dorpen in wordt een nieuwe woonwijk gebouwd. We leven in een gebied met relatief weinig immigranten en vluchtelingen. In Vinkeveen is een omvangrijk zorgcentrum, waar zeer regelmatig mensen naar toe verhuizen die kerkelijk ingeschreven staan in hun oorspronkelijke woonplaats.
De laatste jaren is ondanks nieuwbouw bij beide gemeenten het aantal nieuwe gezinnen/ gemeenteleden in onze gemeente afgenomen. Ten oosten van Wilnis wordt in de nabije toekomst een nieuwbouwwijk Maricken II met recreatieterrein gerealiseerd. In deze wijk komen ongeveer 650 woningen. Hiervan wordt 30% sociale huurwoningen, 15% middeldure huurwoningen en 5% betaalbare koopwoningen.
https://youtu.be/aRYFqRH2-WQ?si=6qMCvI_-Nw1V8EUy
Bestaande samenwerkingsnetwerk
- Samenwerking op de dorpen:
PG Vinkeveen-Waverveen werkt samen met de NH kerk voor de schooldiensten en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Met de RK kerk wordt twee keer per jaar een oecumenische dienst gehouden. Met NH en RK kerk wordt de volkskerstzang georganiseerd.
PKN Ontmoetingskerk Wilnis werkt samen met de NH kerk voor wat betreft de ouderenmiddagen en de scholendiensten.
- Jaarlijks informeel moderamina-overleg met PG Mijdrecht – PG Vinkeveen-Waverveen en PKN Ontmoetingskerk Wilnis.
- In de Ronde Venen werken een aantal kerken samen binnen het IKO, het InterKerkelijk Overleg:
de Rooms-Katholieke parochie van De Hoef, Mijdrecht/Wilnis en Vinkeveen, de PKN gemeenten in Mijdrecht, Vinkeveen-Waverveen, Wilnis, Abcoude en de Oud Katholieke Statie uit Mijdrecht.
Deze kerken bundelen hun aanbod aan vormings- en toerustingswerk voor gemeenteleden, parochianen en belangstellenden. Verder is er sprake van een diaconaal platform. Vanuit het diaconaal platform De Ronde Venen wordt nauw samengewerkt met de voedselbank De Ronde Venen, de Nederlandse Patiëntenvereniging en het Servicepunt Tympaan De Baat, welzijnsorganisatie van de Ronde Venen.
2.3.Wie zijn we in relatie tot elkaar?
Qua kleur en qua mentaliteit (Forensengemeente met een agrarisch karakter) zijn we vergelijkbaar. In de beleidsplannen worden vergelijkbare kernwoorden en kernwaarden benoemd (zie bijlage 1)
Tijdens een eerste gesprek met beide kerkraden en een gemeentteavond verkenden we wat we aan elkaar kunnen hebben.
We concludeerden dat er voldoende basis is om een samenwerkingsagenda met elkaar te formuleren op basis van de kracht van de gemeente en waar we elkaar nodig hebben.
Gezamenlijke kansen in de omgeving liggen er ook. De wens om op de dorpen aanwezig te blijven wordt versterkt door de nieuwbouw bij beide dorpen. Hoe kunnen wij als kerken van betekenis zijn voor de bewoners van de (toekomstige) nieuwbouw. Wat werkt wel, wat niet?. We willen ons daar gezamenlijk op bezinnen en leren van elkaar en elkaar inspireren en nieuwe vormen van presentie uitvinden.
De beide gemeenten zijn vacant. We willen de mogelijkheden van samen beroepen verkennen en realiseren ons dat we daarmee ook op een kruispunt in onze geschiedenis staan, waarbij de kans op structurele samenwerking onderzocht en ingevuld kan worden, waarbij op termijn een samenwerkingsorganisatie tot de mogelijkheden behoort, waardoor de beide gemeente zelfstandig op hun dorpen kunnen blijven bestaan.
2.4.Middelen
We willen vooruitkijken: Wat hebben we als kleine gemeenten nodig om als volwaardige gemeente duurzaam en met vreugde te kunnen bestaan?
Gebouwen en grond
Het kerkgebouw in Wilnis dateert uit 1912, het ernaast gelegen gebouw ‘De Schakel’ uit 1972 met uitbreiding van twee ruimtes in 1985. Verder beschikken we over een verhuurde pastorie. We hebben een tuin en een terras dat aan het water ligt en een kerkpad aan de voorkant van de kerk.
Het kerkgebouw in Vinkeveen – Waverveen dateert uit 1926. Het gebouw is uitgebreid met een Ontmoetingscentrum, gebouwd in 1989. Op het terrein staat ook een pastorie die door de predikant werd bewoond.
Financiën
Wilnis: De financiën zijn op orde. We kunnen nog wel 20 jaar voort.
Vinkeveen-Waverveen: de financiële positie is gezond. Wel dragen de oudere leden het meeste bij.
Gelukkig kunnen we de komende jaren gebruik maken van vrijwillige bijdragen en activiteiten die voor extra inkomsten zorgen.
Wilnis: Onze kerkelijke activiteiten zijn ondergebracht in taakgroepen. Een aantal van deze taakgroepen zijn vacant. Jeugd- en jongeren, VOTO en deels pastoraat.
De taakgroep staat onder leiding van een ambtsdrager en bestaat verder uit een aantal gemeenteleden.
Op Kerkenraadsvergaderingen krijgen de Taakgroepen, middels de ambtsdrager, gelegenheid over hun activiteiten te vertellen, hun zorgen te delen, etc. Op deze manier blijft de Kerkenraad prima op de hoogte en kunnen we nauw samenwerken of samen oplossingen bedenken.
De Taakgroepen: Erediensten, Jeugd & Jongeren, Pastoraat, Publiciteit, Voto (Vorming & Toerusting)
College van Kerkrentmeesters en Kerk en Samenleving: Diaconie en ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking)
Vinkeveen-Waverveen: Binnen onze gemeenschap zijn vele commissies actief op allerlei terreinen. Binnen de kaders van het beleid maken zij hun jaarwerkplannen en hun evaluaties. Dit alles gebeurt ten dienste van het leven en werken van de christelijke gemeente. Het werk van deze commissies wordt beschouwd als onderdeel en bron van het beleidsplan.
De commissies/colleges: College van diakenen, College van Kerkrentmeesters, PR & Communicatie commissie, commissie ont-moeten/cateringteam, ZWO-commissie.
Menskracht
Hoewel we het nog een aantal jaren prima zullen redden qua financiën, zien we dat de vergrijzing toeneemt. Een steeds kleiner wordende groep oudere gemeenteleden levert nu de grootste financiële bijdrage en het aantal vrijwilligers neemt af. Het wordt ook steeds lastiger om mensen voor het ambt te krijgen, waardoor de bestuurskracht af neemt. Dit vraagt om een lichtere vorm van leidinggeven en andere vormen van pastoraat.
TOEKOMSTIGE SITUATIE
3.1 Urgentie en verlangen
Ons verlangen is een levende gemeenten te zijn: Het vuur van ons geloof brandend houden en doorgeven. Een verbindende gemeente zijn, waarin wij door actieve betrokkenheid bij onze gemeenteleden en onze samenleving, Gods liefde zichtbaar maken in de wereld om ons heen.
Wij zien daarvoor mogelijkheden in nieuwe vormen van kerk-zijn en de krachten hiertoe te bundelen.
Urgentie heeft vooral te maken met de toenemende vergrijzing van onze gemeenteleden in onze beide gemeenten Wilnis en Vinkeveen-Waverveen.
Daardoor is er ook een gebrek aan menskracht. Voor de kerkenraad en taak/werkgroepen zijn moeilijk mensen te krijgen. We willen de ontwikkelingen op voor zijn en niet pas dan handelen als het water ons aan de lippen staat.
Waarom nu? We staan op een bijzonder kruispunt in onze geschiedenis. Onze beide gemeenten zijn vacant.
We realiseren ons dat de mogelijkheid om samen te beroepen de weg ook vrij maakt om de bestaande samenwerking te intensiveren. Op langere termijn zou dit kunnen leiden tot een (bestuurlijke) samenwerking.
3.2.Wat valt er te winnen door samen te werken?
Door samenwerking verwachten we beter toe te komen aan waartoe de gemeenten geroepen zijn, dat we energie kunnen geven aan nieuwe vormen van kerk zijn en dat we in de toekomst levende gemeenten zullen blijven op onze dorpen. In het intensiveren van de huidige samenwerking zien we mogelijkheden om
- Elkaar inspireren en leren van elkaar, elkaar (verrassend) verrijken, elkaar voeden met ideeën (delen van kennis en ervaringen)
- Bij elkaars activiteiten aanschuiven (openstellen van eigen activiteiten voor anderen)
- Elkaar ontlasten, delen van expertise, menskracht uitlenen, bijspringen bij de andere kerk, bv. boekhouding/administratie (samen iets oppakken omdat je er alleen te weinig draagkracht voor hebt)
- Synergievoordelen: ontwikkelcapaciteit, 1x bedenken en 2x uitvoeren, samen activiteiten ondernemen, gezamenlijke diensten, pool steungroep uitvaarten, samenwerken commissies/ werkgroepen (samen iets oppakken omdat je er alleen te weinig draagkracht voor hebt)
- Zich samen richten op iets nieuws, bv. pool uitvaartbegeleiders, nieuwe doelgroep benaderen (Samen iets nieuws beginnen/oppakken)
- Lichtere vorm van leidinggeven (samen – werken)
Wij zijn elkaars eerste focus, maar we willen andere gemeenten uit de regio niet uit het oog verliezen als er een meerwaarde is om ons licht op te steken of samen te werken in de regio.
VAN HUIDIGE SITUATIE NAAR TOEKOMSTIGE SITUTAIE
4.1 Grond om samenwerking te onderzoeken/ aangrijppunten voor ‘het kan ook anders’
- Geloof bindt ons, we verlangen ernaar om geloof door te geven
- De gemeenten zijn met elkaar vergelijkbaar: we zijn beide kleine vergrijzende gemeenten met een veelkleurige identiteit. Er is ruimte voor de eigen geloofsbeleving.
- Beide gemeenten zijn levensvatbaar voor de komende jaren. Nu willen we bijtijds onderzoeken waar samenwerking een antwoord op is, kunnen we investeren in samenwerking en de onderlinge relaties op te bouwen. We willen niet overvallen worden door toekomstige ontwikkelingen, waardoor we dan onder druk komen te staan.
- Ondanks terugloop van aantal leden en de vergijzing zijn we toch levende gemeenten en dat willen we blijven.
- De wens om kerk op dorp te blijven. We verlangen ernaar om zichtbaar te zijn voor de burgerlijke gemeente op de dorpen
- Verkennende gesprekken in classisverband over samenwerken hebben onze blik aangescherpt
- Er is bereidheid om samen te werken en nader te onderzoeken waar nog meer kansen liggen.
- Een verkennend gesprek met elkaar heeft plaatsgevonden, dat heeft geleid tot een wens om de samenwerking te intensiveren
- Verkenning van samenwerking is ook ingegeven door het verlangen om samen te beroepen
- We willen de focus op één samenwerkingspartner richten, vooral met het oog op de gemeentepraktijk in de beide gemeenten. Daarnaast willen we ons licht blijven opsteken in de regio als dat voordeel oplevert (buiten onze eigen bubbel kijken)
4.2.Werken aan draagvlak
In Wilnis hebben een aantal gemeenteleden zich in een werkgroep toekomst gemeente (WTG) sinds juni 2021 gebogen over de (on)mogelijkheden voor de Ontmoetingskerk van Wilnis in 2037 als het kerkgebouw 125 jaar oud is. Februari 2022 legde de werkgroep zijn bevindingen vast in een visiestuk. Er zijn gemeentegesprekken geweest die er toe hebben geleid dat de kerkenraad zich gedragen voelt om verder te verkennen hoe de gemeente duurzaam vitaal kan blijven op het dorp.
In de PG Vinkeveen-Waverveen is al langer de wens om door samenwerking een duurzaam vitale gemeente te zijn. Met het moderamen van de protestantse gemeenten in Wilnis en Mijdrecht is specifiek overleg gestart in achterliggende jaren. Dit o.a. in het licht op mogelijke samenwerking in geval zelfstandig voortbestaan niet meer haalbaar is (beleidsplan 2020 en gesprekken met de gemeenteleden over de toekomst in vacante periode).
Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat de wens om met de GK Wilnis samen te werken vooral een concreet-praktische invulling kan krijgen om zo zelfstandig voort te kunnen blijven bestaan op het dorp. Daarnaast is er de wens om te leren van good practices in omliggende gemeenten.
Werken aan draagvlak in beiden gemeenten is een belangrijk aandachtspunt voor het hele proces.
4.3.Randvoorwaarden voor samenwerking
Gemeenten
- Behoud van veelkleurige identiteit, waar ruimte is voor eigen geloofsbeleving
- Op dorp aanwezig blijven
- Waarderen wat er al is aan goeds in de gemeenten is (waarderende gemeenteopbouw)
- Gelijkwaardigheid
- Gemeenten betrekken – Bottom-up
- Mogelijkheden van kennismaking benutten, o.m. elkaar uitnodigen bij elkaars activiteiten (afvaardiging/gemeenteleden)
- Kerkenraden sturen op intensivering van samenwerking
- Elkaar informeren van (nieuwe) ontwikkelingen,
- Nieuwe kansen die zich voordoen benutten en nieuwe initiatieven vieren
- Proces
- Zorgvuldig in het proces
- Proces met de gemeenten delen en volgens kerkorde werken
- Formele besluitvorming gebeurt apart, per gemeente
- Werkenderwijs samenwerking vormgeven
- Goede communicatie, transparant en zorgvuldig naar elkaar en in het proces
- Gezamenlijk hetzelfde communiceren (inhoud) op hetzelfde moment
Kernwoorden en kernwaarden
Leeftijdsopbouw
Leeftijdsopbouw Vinkeveen-Waverveen (info 2020)
Leeftijdsopbouw Wilnis (info 2023)