Beleidsplan 2021 – 2025 - PKN Ontmoetingskerk Wilnis
[versie september 2021]
Inhoudsopgave
1. Voorwoord: De kerk leeft van Genade
2. Kernwaarden: inspelen op ontwikkelingen. .
3. Missie en Visie
4. Organisatie gemeentewerk
4.1 Kerkenraad, moderamen, predikant
4.2 Taakgroep Eredienst
4.3 Taakgroep Pastoraat
4.4 Taakgroep Jeugd
4.5 Taakgroep Diaconie - ZWO
4.6 Taakgroep Vorming en Toerusting
4.7 Taakgroep Financiën en beheer
4.8 Publiciteit
1. Voorwoord: De kerk leeft van Genade.
In de visienota: “Van U is de TOEKOMST, Ontvankelijk en waakzaam leven van genade” van de Protestantse Kerk Nederland uitgegeven in augustus 2020 staat genade centraal. De kerk leeft van genade. Dit is de bevrijdende ondertoon van de hele visienota. Dat is de dragende grond voor ons leven en werken als kerk. De visienota laat dit doorklinken in vier thema’s:
- Leven van genade wordt gevoed in de gemeenschap van Woord en Tafel.
- In verbondenheid met anderen over kerkmuren en cultuurgrenzen heen.
- De liturgie, ook de “liturgie van alledag”, geeft ons bestaan perspectief
en zet de kerk midden in het leven, in alle diversiteit.
De mooiste dingen in het leven vallen ons toe. Je levenslust. Iemand die voor je kiest, die jou liefheeft. Ervaringen die het leven van alledag kleur geven: van een fascinerende zonsopgang tot de hartelijke woorden van iemand in je omgeving. Het zijn de kleine en grote verrassingen die het leven glans geven. Je kunt ze zelf niet organiseren, je ontvangt ze. De kerk is bij uitstek een plek van zulke verrassingen. Ervaringen die je dankbaar stemmen. Liefde en genade van God worden ons aangezegd. Wat er ook is gebeurd of aan welk kwaad je ook debet bent, je mag uit genade opnieuw beginnen. In de kerk leven we van wat we ontvangen. Genade is de grondtoon.
Deze genade hebben we nodig om los te komen van mogelijke kramp ten gevolge van krimp. De ontkerkelijking zet onverminderd door. Kerksluitingen zijn aan de orde van de dag. Velen die betrokken zijn bij de geloofsoverdracht aan de jongere generatie kennen het gevoel dat het werk je bij de handen afbrokkelt. De kerk mag dan uit zijn, religie en spiritualiteit zijn in. Tegelijk voelen velen zich onthand ten aanzien van religie. Zij weten er nauwelijks mee om te gaan of er woorden aan te geven. Oude woorden uit een rijke traditie hebben voor velen geen betekenis meer. Er is sprake van religieus analfabetisme, binnen en buiten de kerk. In deze situatie komt het aan op de genade die ontspant en aanzet om ons vreugdevol en vrijmoedig in te zetten voor kerk en samenleving.
2. Kernwaarden: inspelen op ontwikkelingen.
Ook in onze gemeente zijn de effecten van deze ontwikkelingen zichtbaar. In de afgelopen jaren is, mede door deze ontwikkelingen, een terugloop zichtbaar in het ledenaantal. Wij willen graag een levende gemeente blijven, het geloof kunnen blijven doorgeven en zichtbaar blijven binnen de burgerlijke gemeente. Daarom vragen deze ontwikkelingen om een aangepast beleid, waarin wij ons richten op de behoeften van de samenleving. Om ons niet te laten overvallen door de consequenties van deze ontwikkelingen is er in 2021 een werkgroep Toekomst van de Gemeente (WTG) opgericht waarin een aantal gemeenteleden zich buigt over de (on)mogelijkheden voor de Ontmoetingskerk van Wilnis in 2037 als het kerkgebouw 125 jaar oud is. Begin 2022 hopen zij hun bevindingen aan de gemeente te kunnen voorleggen.
Identiteit.
Vanuit ons bidden en zingen nemen we als kerk onze verantwoordelijkheid in de samenleving. De verbinding tussen de liturgie in de kerk en de ‘liturgie van het dagelijks leven’ is kenmerkend voor een ontvankelijke en waakzame spiritualiteit. De kerk ondersteunt gemeenteleden om te dienen en ontvangen bij beide. Dan gaat het om de praktijk van alledag, hoe we gelovig mens kunnen zijn op ons werk, in onze relaties, in het vormen van onze overtuigingen, in het omgaan met onze zorgen en vreugden, stress, angsten en verdriet. We zoeken naar wegen om dienstbaar te kunnen zijn in onze omgeving, voor onze naasten dichtbij en ver weg. We worden geroepen om bij te dragen aan vrede, gerechtigheid en heelheid. Ook laten we ons verrassen door wat we om ons heen zien aan waarheid, goedheid en schoonheid, waar Christus zich laat vinden. Vanuit de genade die wij mogen ontvangen, delen we frank en vrij en putten we inspiratie. Daarnaast is het van belang om helder te communiceren en uit te stralen wat de identiteit van onze eigen gemeente is.
Ruimte voor ontwikkeling.
In een cultuur van religieus analfabetisme, willen wij als gemeente een plek zijn waar ruimte is voor persoonlijke en gezamenlijke verstilling, ontmoeting en ontspanning. De kerk mag een plek zijn waarin mensen hun eigen talenten inzetten tot hun beste vermogen, maar ook een plek waarin ruimte is om (samen) te leren. Daarnaast willen wij een open en gastvrije gemeente zijn. Met respect voor een diversiteit in geloofsbeleving en kunnen wij een gemeente zijn waarin “niemand iemand vreemd vindt”. Daarbij is het van belang dat wij met (onze kerkelijke en burgerlijke) gemeenteleden in gesprek gaan: wat beweegt hen en wat vinden zij belangrijk in ons kerkzijn?
Verbinding.
In de huidige samenleving, willen wij graag een verbindende gemeente zijn. Wij willen mensen bij elkaar brengen, binnen- en buitenkerkelijk, om onderlinge betrokkenheid en betrokkenheid bij de samenleving te stimuleren. Daarnaast zien wij het als onze taak om samenwerking met buurgemeenten en hulporganisaties om ons heen te zoeken. Wij kunnen de schakel zijn binnen diverse netwerken. Wij zullen moeten accepteren dat mensen zich niet altijd meer aan ons kerkzijn binden zoals vroeger. De uitdaging ligt in het bieden van ruimte voor spontane nieuwe vormen van samenkomsten en het durven loslaten van samenkomsten waar geen behoefte meer aan is.
Persoonlijk.
In een cultuur van anonimiteit door globalisering, vinden wij het als gemeente belangrijk dat mensen in onze gemeente een warm “thuis” kunnen vinden. Persoonlijk contact en betrokkenheid bij hetgeen dat ons persoonlijk bezighoudt, is daarbij van groot belang.
Communicatie.
De digitale revolutie vraagt om nieuwe manieren van communicatie. Aan onze gemeente de taak om gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen (o.a. website, sociale media, beamer) en vormgeving die past bij deze tijd. Daarnaast moeten wij een actieve rol innemen in het verstrekken van informatie via deze communicatiemiddelen als aanvulling op of vervanging van onze oude methoden.
Vanuit deze kernwaarden, formuleren wij in de volgende paragraaf de missie en visie van onze gemeente.
3. Missie en Visie
“Wij geloven dat Gods Woord richting geeft aan ons leven, waardoor wij vanuit Zijn liefde vol vertrouwen kunnen bouwen aan Gods Koninkrijk.”
Vanuit deze overtuiging willen wij:
- Het vuur van ons geloof brandend houden in de Eredienst, waarin wij Gods Woord mogen ontvangen, ons geloof belijden en de lofzang zingen;
- Een verbindende gemeente zijn, waarin wij door actieve betrokkenheid bij onze gemeenteleden en onze samenleving, Gods liefde zichtbaar maken in de wereld om ons heen;
- Een open en gastvrije gemeente zijn, waarin ruimte en respect is voor diversiteit in geloofsbeleving;
- Een lerende gemeente zijn, gericht op persoonlijke en gezamenlijke geloofsgroei.
Deze missie en visie worden vormgegeven door de organisatie van het gemeentewerk, uiteengezet in de volgende paragraaf.
4. Organisatie gemeentewerk
“De gemeente is een (t)huis, waarin verschillende generaties samenleven, maar ook hun eigen plek hebben. De kerkenraad is de ‘huismeester’ van de gemeente.”
De organisatie van het gemeentewerk vindt plaats in een zogenaamde taakgroepenstructuur, ieder met een eigen opdracht en beleid voor de komende jaren. Het gemeentewerk wordt geleid door de kerkenraad (algemeen bestuur), moderamen (dagelijks bestuur) en predikant. De kerkenraad is verantwoordelijk voor de integratie van het beleid van al het gemeentewerk. Zo helpen wij elkaar (over de grenzen van de taakgroepen heen) de doelstellingen te realiseren door ideeën te delen en feedback te geven op ontwikkelde plannen. Daarin is het belangrijk dat wij actief met elkaar meedenken en open staan voor feedback van andere taakgroepen en gemeenteleden.
Het beleidsplan is een richtinggevend, praktisch hulpmiddel om doelstellingen te helpen realiseren. Dit beleidsplan zal dan ook door kerkenraad en taakgroepen gebruikt worden om invulling te geven aan activiteiten. De kerkenraad zal erop toezien dat het beleidsplan zodanig wordt ingezet. Omdat onze omgeving continu verandert, is ook ons beleidsplan onderhevig aan verandering. Dit beleidsplan behoeft daarom halfjaarlijkse ijking en (zo nodig) wijziging vanuit feedback van kerkenraad en taakgroepen en is daarom maar vijf jaar geldig.
In bijlage 1 is een vierjarenplanning opgenomen, bestaande uit de verschillende doelstellingen die genoemd worden in de verschillende paragrafen.
4.1 Kerkenraad, moderamen, predikant
De kerkenraad wordt gevormd door alle ambtsdragers van de gemeente en heeft de eindverantwoordelijkheid voor de vorming en uitvoering van beleid. De kerkenraad is bevoegd maatregelen te nemen die nodig zijn voor de opbouw en roeping van de gemeente, rekening houdend met wat bepaald is in de kerkorde en de generale regeling van PKN.
Het moderamen is het dagelijks bestuur van de kerkenraad en wordt gevormd door predikant, preses (voorzitter), scriba (secretaris), een diaken en een kerkrentmeester. In het moderamen worden actuele zaken besproken en afgehandeld. Daarnaast heeft het moderamen verantwoording over voorbereiding en leiding van agenda en inhoud van de kerkenraadsvergaderingen. Ook ziet het moderamen toe op de werving van voldoende vrijwilligers en de begeleiding (inwerken en nazorg bij uittreding) van vrijwilligers om het gemeentewerk te organiseren.
De predikant geeft leiding aan het gemeentewerk door verbinding te leggen tussen de verschillende taakgroepen. Daarbij speelt de predikant een actieve rol om klankbord en inspiratiebron te zijn voor de verschillende taakgroepen.
De taken en verantwoordelijkheden met bijbehorende tijdplanning van de predikant zijn weergegeven in het werkplan voor de predikant.
4.2 Taakgroep Eredienst
“De Eredienst is een plaats om samen te leren, gedenken en vieren en vormt de brandstof om het vuur van ons geloof brandend te houden.”
De taakgroep eredienst geeft sturing aan het werk voor de eredienst, met in het bijzonder de taak om speciale erediensten (zoals Kerst, Pasen) concrete invulling te geven. Daarbij onderhoudt de taakgroep nauw contact met alle betrokkenen bij de erediensten (predikant, muzikanten, lectoren, preekvoorziening, kinder- en tienernevendienst, bloemschikking, het I.K.O. en basisscholen).
Ontwikkelingen
De Eredienst heeft een belangrijke plaats in ons gemeente-zijn. De bezoekersaantallen van de wekelijkse Eredienst nemen echter af. Wij willen de plaats van de Eredienst in de toekomst blijven waarborgen. Dat betekent dat wij moeten zoeken naar een vorm van dienst waar meer mensen zich thuis bij voelen. In het bijzonder jongeren en jongvolwassenen. Het wordt een uitdaging om binnen de huidige Eredienst een evenwicht te vinden tussen traditie en vernieuwing, een vorm waarbij zowel oud als jong zich thuis kunnen voelen. Wij zullen over de grenzen van onze huidige liturgie moeten stappen om ruimte te bieden aan creativiteit in de vorm van onze dienst. Door de beperkende maatregelen met betrekking tot het coronavirus zijn we gedwongen geweest de diensten digitaal via “Kerkdienst Gemist” en Youtube uit te gaan zenden. In de toekomst zal deze vorm blijven bestaan en misschien nog wel verder uitgewerkt worden. Variatie in de dienst nodigt en daagt mensen uit. Ook kan (extern) meer publiciteit gegeven worden aan onze vieringen.
Doelstellingen
Aan veel van deze ontwikkelingen zal samen met de predikant invulling gegeven moeten worden. De predikant is daarom lid van deze taakgroep. Doelstelling is om in de komende vier jaar naast de huidige vormen te zoeken naar nieuwe vormen van eredienst die passen binnen déze tijd én in de toekomst. Een tweede stap betreft het uitbreiden van de taakgroep Eredienst met andere gemeenteleden (liefst toevoeging van jongvolwassenen). Op dit moment bestaat de groep uit drie gemeenteleden wat minimaal is. Een laatste concrete doelstelling is het geven van meer publiciteit aan onze diensten (bijv. aankondigingen en verslagen van bijzondere vieringen). Dit kan bijvoorbeeld via lokale media (kranten, websites) of media van de kerk zelf.
4.3 Taakgroep Pastoraat
“Binnen onze gemeente zien wij om naar elkaar, wijzen wij elkaar de weg en bieden wij een helpende hand.”
De taakgroep Pastoraat heeft als taak het omzien naar elkaar binnen de gemeente te bevorderen en initiatieven te ontplooien om onderling contact te bevorderen. Daaronder vallen activiteiten zoals bezoekwerk, de organisatie van ontmoetingsmomenten zoals koffie met een krakeling, ouderenmiddagen of attenties met Kerst en Pasen en -onder leiding van de predikant - gespecialiseerd pastoraat (bijvoorbeeld bij huwelijk, doop, ziekte of sterven). De taakgroep Pastoraat geeft (per leeftijdscategorie) begeleiding en instructie aan diverse vrijwilligers die betrokken zijn bij de uitvoering van dit werk en functioneert als klankbord voor vrijwilligers, predikant en kerkenraad.
Ontwikkelingen
Het bijzonder meelevend vermogen van onze gemeente is van belang om de verbinding tussen gemeenteleden te bewaren. We houden onze gemeenteleden in het oog en geven extra aandacht aan diegene die het door bepaalde omstandigheden op dat moment nodig hebben. Vanwege teruglopend animo voor activiteiten, dienen wij onze communicatiestrategie aan te passen om meer mensen bij activiteiten te kunnen betrekken en kerk te worden binnen het dorp. Vanwege de beperkende coronamaatregelen werden we gedwongen om buiten de fysieke ontmoetingen andere manieren van verbinding te zoeken. Er werd gestart met een gemeentebrief. Dit is een effectief middel gebleken en zal in de nabije toekomst zeker blijven bestaan. Toen na de Lock down de mogelijkheden tot ontmoeting weer toenamen zijn we gestart met een inloopmiddag, waarop de kerk open is en er gelegenheid is voor een moment van verstilling, een goed gesprek of ontspanning bij een kop koffie. In de toekomst zullen we dit verder uitwerken om nog zichtbaarder te worden voor mensen van buiten.
Doelstellingen
Wij blijven oog houden voor onze gemeenteleden en geven extra aandacht aan diegene die dat door bepaalde omstandigheden op dat moment nodig hebben. (bezoek, kaartje, bloemetje, etc.) Daarnaast maken we ook gebruik van moderne communicatiemiddelen en willen we dit in de toekomst meer uitbreiden. (mail, whatsapp, Instagram, etc.) Wij zorgen voor verschillende ontmoetingsmomenten voor alle pastoraatgroepen en ook voor mensen van buiten. Hierbij zal er samengewerkt worden met andere taakgroepen zoals de taakgroep Jeugd en de VOTO.
4.4 Taakgroep Jeugd
“De kerk dient een plaats te zijn waar jongeren zich thuis voelen, vanuit de overtuiging dat de jeugd onze toekomst is.”
De taakgroep “Jeugd” heeft als doel kinderen vertrouwd te maken met het gemeente-zijn en de bijbel, in de hoop ze te leren dat ieder kind zich geliefd en gedragen mag voelen door God. Gelijk aan de taakgroep Pastoraat, vallen hieronder activiteiten behorend bij gemeente-opbouw (zoals bezoekwerk of organisatie van ontmoetingsmomenten). De taakgroep geeft begeleiding en instructie aan diverse kerkenwerkers (vrijwilligers van jeugdgroepen, kamp, kliederkerk, crèche) die betrokken zijn bij de uitvoering van dit werk en functioneert als klankbord voor kerkenwerkers, predikant en kerkenraad.
Ontwikkelingen
Het aantal (actief betrokken) jongeren binnen onze gemeente loopt terug. Belangrijk is dat wij blijven zoeken naar kansen en mogelijkheden om de jeugd bij de gemeente te betrekken. We zien dat de ouders een belangrijke rol spelen bij de betrokkenheid van hun kinderen met betrekking tot de gemeente. Als de ouders het niet belangrijk vinden dat hun kinderen betrokken blijven, zullen de kinderen daar zeker niet toe gemotiveerd zijn. Daarom willen we de ouders van “onze” jongeren in eerste instantie gaan aanspreken en gaan inventariseren wat hun ideeën zijn met betrekking tot geloofsopvoeding en wat wij als gemeente daarin kunnen bijdragen. Vervolgens zullen we aan de hand daarvan activiteiten gaan bedenken en de ouders betrekken bij de organisatie van deze activiteiten. Daarbij moeten wij risico durven nemen door vernieuwing aan te brengen in activiteiten en in vormen van kerkdienst. Om inspiratie te vinden voor vernieuwing, zijn persoonlijk contact en serieuze gesprekken met de ouders en de jongeren noodzakelijk. Op dit moment is er geen bezetting binnen de taakgroep Jeugd en neemt een klein groepje gemeenteleden samen met de predikant het voortouw om onderstaande doelstellingen uit te werken.
Doelstellingen
Ten eerste zullen we inventariseren bij de ouders van de jongeren in onze gemeente hoe zij naar geloofsopvoeding kijken. Aan de hand van onze bevindingen leggen we vast hoe we de ouders kunnen ondersteunen vanuit de gemeente en organiseren daar passende activiteiten bij. We betrekken de ouders bij de organisatie van deze activiteiten. Belangrijk is dat het groepje gemeenteleden dat dit oppakt ondersteuning en feedback krijgt van de kerkenraad bij hun inzet.
4.5 Taakgroep Diaconie - ZWO
“Binnen onze gemeente willen wij aandacht hebben voor de naaste ver weg en dichtbij, zodat onze ogen geopend worden voor hun noden en wij gemotiveerd raken daar iets aan te doen.”
De Diaconie is toevertrouwd in de Eredienst de dienst van het Avondmaal en de inzameling van de gaven te begeleiden en de voorbeden mee uit te spreken. Daarnaast heeft de Diaconie de taak om hulp te verlenen aan hen die dat nodig hebben, ver weg (via het Zendingswerk – ZWO) en dichtbij (via directe hulp of regionale hulpverlening zoals het Diaconaal Platform en de Voedselbank). De Diaconie is verantwoordelijk voor het beheer van de diaconale financiën en de organisatie van de Sobere Maaltijd, Werelddiaconaat en kaartenacties. De organisatie van de Sobere Maaltijd, het Werelddiaconaat en de kaartenacties worden in onze gemeente georganiseerd door de ZWO.
Ontwikkelingen
Aanwezigheid van armoede en hulpvraag zowel ver weg als dichtbij, creëren de noodzaak tot hulpverlening. De Diaconie en ZWO zijn sterk in het verbeelden en vertellen aan de gemeente hoe het in de wereld gaat. Deze kracht kan benut worden om uitleg te geven over goede doelen om betrokkenheid van de gemeente te stimuleren. Zo kunnen we armoede en noodvraag zichtbaar blijven maken en bestrijden. We willen dit niet alleen zichtbaar maken binnen onze gemeente tijdens de Eredienst, maar ook op andere momenten aan de buitenwereld. Daarvoor kunnen we gebruik maken van de publiciteitsborden in de Schakel. Door tekort aan deelnemers binnen de taakgroep, is het van belang gemeenteleden te betrekken en in te zetten bij specifieke diaconale onderdelen. Dit vergroot betrokkenheid binnen de gemeente.
Doelstellingen
We intensiveren de rol van de diaconie in de Eredienst. (Maaltijd van de Heer, Inzamelen van de Gaven, het meebidden van de Voorbeden) We richten een diaconale hoek in in de Schakel, waarin onze doelstellingen zichtbaar worden. (Collectedoelen, Gebedenboek, Product van de Maand bij de Voedselbank, Helpen waar geen helper is) De ZWO zet de veertigdagentijdprojecten voort en belicht deze in de beschikbare media. De diaconie steunt de ZWO daarbij waar nodig. Wij benaderen gemeenteleden om deelverantwoordelijk te zijn voor één van de diaconale projecten (onderdelen) We organiseren ten minste een keer per jaar een specifieke diaconale dienst. We organiseren ten minste een keer per jaar een activiteit breder dan onze gemeente. (Komend seizoen “God in de Supermarkt”)
4.6 Taakgroep Vorming en Toerusting
“Wij willen ons samen in het Christelijk geloof verdiepen vanuit verschillende invalshoeken, vanuit een basis van wederzijds vertrouwen en respect, om invulling te geven aan persoonlijke en gezamenlijke geloofsgroei.”
De taakgroep Vorming en Toerusting (VOTO) is verantwoordelijk voor het faciliteren van ontmoetingen en activiteiten om invulling te geven aan de lerende gemeente. Daarbij geeft zij verdieping aan ontmoetingen en ons gezamenlijk geloofsleven. Daaronder vallen allerlei vormen van vorming en toerusting -dikwijls in samenwerking met andere taakgroepen-, zoals de organisatie van themabijeenkomsten, catechese of gemeente-groeigroepen. Tenslotte onderhoudt de VOTO contact met het I.K.O. omdat we een bijdrage leveren aan het toerustingsaanbod en de kerkelijke activiteiten via “Geloven in Ontmoeting”.
Ontwikkelingen
De leermomenten die georganiseerd worden door de VOTO, bevorderen geloofsgroei en brengen verschillende culturen bij elkaar. Dit willen wij voortzetten, door mensen binnen- en buitenkerkelijk bij elkaar te brengen om onderlinge betrokkenheid en betrokkenheid bij de samenleving te stimuleren. Jaarlijks bieden we daarom een programma aan dat kerkelijk en maatschappelijk relevant is. Zowel in samenwerking met buurtgemeenten/parochies als in de eigen gemeente. Het lijkt soms lastig mensen te enthousiasmeren voor activiteiten. De samenkomst van mensen (in samenwerking met andere taakgroepen) kan gebruikt worden om input voor nieuwe onderwerpen te vragen, zodat zittende commissieleden ondersteund worden om een actueel en boeiend aanbod te kunnen blijven bieden.
De taakgroep bestaat op dit moment uit 2 leden, we blijven de hoop houden dat er in de toekomst zich nog een of twee gemeenteleden aanmelden.
Doelstellingen
Wij informeren naar de wensen van onze doelgroep om het aanbod van activiteiten actueel en boeiend te houden en vandaaruit jaarlijks een programma aan te kunnen blijven bieden dat zowel kerkelijk als maatschappelijk relevant is. Dit doen we zowel in samenwerking met buurtgemeenten als in de eigen gemeente.
4.7 Taakgroep Financiën en beheer
“Goed financieel beheer is de sleutel voor een stabiele kerk, net zoals de organisatie van fondsenwerving en onderhoud van gebouwen en terreinen de bouwstenen zijn voor een gedegen fundament.”
De taakgroep Financiën en Beheer heeft tot doel het kerkelijk werk mogelijk te maken en gaande te houden door een gezonde financiële positie te waarborgen. De taakgroep financiën en beheer houdt zich bezig met het opstellen van begrotingen en financieel beheer, personeelsbeleid, onderhoud aan gebouwen en terreinen, het kerkelijk bureau (ledenadministratie en archief) en overige zaken zoals de organisatie van fondsenwervende activiteiten, drukkerij, BHV certificering, het verjaringsfonds, onderhoud van het orgel, voorziening kosters, schoonmaak en voorraadbeheer. Het afgelopen jaar is het terras aangekleed met bloembakken en is er gezorgd voor zonwering op het terras in de vorm van schaduwdoeken.
Ontwikkelingen
Door terugloop van het ledenaantal, zijn in de afgelopen jaren ook de inkomsten van de gemeente teruggelopen. Het genereren van inkomsten (via VVB, acties en verhuur van het gebouw) is van belang. Daarom is het nodig gemeenteleden bewust te maken van het belang van inkomsten voor onze gemeente en daarvoor gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen (met uitzondering van sociale media). Daarnaast kan voorlichting over aftrekbare giften, legaten en schenkingen bijdragen aan het generen van inkomsten voor de gemeente.
Doelstellingen
De taakgroep zal doorlopend zorg blijven dragen voor financiële verslaglegging naar PKN. De taakgroep zal de gemeente transparant informeren over de financiën en de afdrachten aan de dienstenorganisatie in Utrecht. Daarnaast zal informatie over aftrekbare giften, legaten en schenkingen gegeven worden. Naast de gebruikelijke gemeenteavonden, zal via het kerkblad en de website gecommuniceerd worden waar de commissie zich mee bezig houdt, om aandacht en betrokkenheid voor het (financieel) beheer te vergroten . Het onderhoud aan tuin en gebouwen zal voortgezet worden zoals dat momenteel plaatsvindt, waarbij het team steeds bedacht is op moderne (en brede) richtlijnen. Dit met het oog op haar taken zoals het borgen van de veiligheid van medewerkers en bezoekers, het in goede staat houden van gebouwen en terreinen, een gezond financieel beleid voeren en het kerkelijk werk in al haar facetten mogelijk te maken.
4.8 Publiciteit
“Heldere communicatie, zowel binnen- als buitenkerkelijk, is noodzakelijk om de puzzelstukjes van de diverse taakgroepen op hun plaats te doen vallen.”
Publiciteit zal door gebruik van diverse, moderne communicatiekanalen binnen- en buitenkerkelijk contact genereren. Publiciteit is toevertrouwd te zoeken naar mogelijkheden en middelen om onze kerkelijke gemeenschap in de lokale samenleving meer bekendheid te geven (zowel qua identiteit van onze gemeente, als op het gebied van activiteiten). Publiciteit heeft als opdracht alle beschikbare communicatiekanalen (denk aan kerkblad, gemeentegids, beamer, website, social media) op te zetten, te beheren en te benutten en te fungeren als klankbord voor de diverse taakgroepen in het gebruik van de diverse middelen en benaderen van de gewenste doelgroep.
Ontwikkelingen
Het is belangrijk de komende jaren gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen (o.a. website, sociale media, lokale kranten, beamer) en vormgeving die passen bij deze tijd. Gebruik van moderne kanalen kan helpen meer bekendheid te geven aan ons kerkzijn en onze activiteiten om zowel intern als extern mensen te bereiken. De veranderde vormgeving van kerkblad, gemeentegids en website kunnen een positieve bijdrage leveren aan het bereik en de invloed van deze kanalen. In onze communicatie zullen we aan onze identiteit, waarden, normen en roeping vasthouden. We hebben de wens om in de toekomst regelmatig van ons te laten horen in de plaatselijke kranten. Hiervoor hebben we een contactpersoon in onze gemeente aangesteld. De uitdaging binnen Publiciteit ligt in het opzetten van dusdanige communicatie dat deze te allen tijde voldoet aan de AVG-regelgeving.
Doelstellingen
Wij maken onze identiteit, normen, waarden en roeping zichtbaar op verschillende manieren via verschillende communicatiekanalen. We houden de informatie op alle communicatiekanalen up to date.