Verslag Patmos reis

Ruimte-Reis naar Patmos.

Met 12 mensen uit onze gemeente en onze herder ds. Piet Ravensbergen vertrokken we op maandag 19 september héél vroeg (we moesten al om 03.30 uur op Schiphol zijn!) naar het eiland Patmos te Griekenland voor een Ruimte-reis; om ruimte te maken in jezelf, voor anderen en voor jezelf.

Ooit zat Johannes op Patmos gevangen; feitelijk was hij verbannen naar Patmos; hij mocht niet van Patmos af, maar zich er wèl op verplaatsen.  In een grot kreeg hij de visioenen die zijn opgeschreven in het Bijbelboek Openbaring. Die visioenen gaan over alles wat druk legt op het leven en houden toch het uitzicht open op de toekomst, op Gods nieuwe wereld. Dat geeft ruimte.

Een spannende reis; we zouden samengaan met een reisgroep van de Protestante Gemeente Oegstgeest (PGO), waar er helaas 6 van de 12 mensen hadden moeten afzeggen. Zouden de 2 groepen wel samengaan?
 

De reisleiding, die behalve Piet bestond uit ds. Aart Verburg (ons geestelijke en geestig duo), Dieneke van Os (coördinatie) en Pavlos Kefalas (logistiek) vormde een gewèldig team; ieder had zijn/haar eigen taak. Maar ze hadden wel wat buikpijn of het vliegtuig wel (op tijd) zou vertrekken…; we moesten immers na de landing en een lunch in de haven van Pythagorio wel de geboekte bootreis naar Patmos halen. Waar breng je anders plotseling 22 mensen onder op Samos…!
En tot slot, bleken er ook onder de reizigers velen te zijn die zich afvroegen of het eigenlijk wel wat voor hen zou zijn, zo’n groepsreis…

Nu, ik mag namens de hele groep zeggen, dat het gewèldig was. De twee groepen werden één. Iedereen zette zijn/haar beste beentje voor, hielp elkaar, en was overal welkom om aan te sluiten bij alles wat niet-georganiseerd was. (Let wel; ik schrijf niet “wat òngeorganiseerd was”; we hebben ons keurig gedragen!)
Maar de sfeer was zéér goed mag ik wel zeggen.

Elke morgen begonnen we met een dagwacht, buiten in een kring onder de Bougainvillea-boom. We lazen een stuk uit Openbaring, kregen iets om over na te denken die dag, een lied (gezongen of gesproken (als we héél vroeg waren)) en een gebed.
Daarna ontbijt, en dan….. de enorme luxe dat álles verder geregeld was!!!

 

We zijn naar de grot van Johannes geweest en zagen daar zijn zicht op de wereld; en op de gemeenten die onder zijn verantwoording vielen maar waar hij niet fysiek naar toe kon gaan, we hebben kappelletjes bezocht, zijn met een bus over het eiland geweest, hebben uitleg over iconen gehad, gewandeld, met elkaar gegeten, zijn naar stranden geweest, konden een lezing over eco-theologie bijwonen, hebben met elkaar gezwommen, een Emmaüs-wandeling gemaakt vanaf het hoogst punt (moesten dan ook wel eerst naar boven lopen!), zijn met een boot weggeweest naar Lipsi; een ander eiland, hebben een vrouwenklooster bezocht (waar we per ongeluk in de vrouwenverblijven terecht kwamen), nog een geitenpaadje gelopen met als beloning een prachtige baai, en zijn met een catamaran supersnel naar Samos gevaren. En laat ik de zonsondergang niet vergeten; voor sommigen geheel nieuw!
We hebben zelfs de betekenis van de sin-trees op Patmos geleerd; te danken aan Amphilochios! Vraag ons er maar eens naar!
En bij dat alles hoefde niémand van ons zich het hoofd te breken over toegangskaartjes, vertrektijden, hoe laat de zon onder zou gaan; alles was perfect geregeld. ( Zelfs de zon hield zich daaraan!)
Onze grote dank nogmaals richting de organisatoren Aart, Dieneke, Pavlos en Piet!
Op de website zijn wat foto’s geplaatst; bij PUBLICITEIT - FOTOALBUMS. Natuurlijk met toestemming van de betreffende personen.

Hartelijke groet, namens de Patmos-groep, Ingrid Schutte

.

Uitgelicht

Binnenkort

Kliederkerk

21 apr 2024 - 15:30

Ouderenmiddagen 2023/2024

25 apr 2024 - 14:30

Eredienst zondag 28 april

28 apr 2024 - 10:00

Plantjesmarkt zaterdag 4 mei van 9.30 tot 14.00 uur

4 mei 2024 - 09:00

Eredienst zondag 5 mei

5 mei 2024 - 10:00

Uiterste inleverdatum kopy KerkVandaag

7 mei 2024 - 18:00

Donderdag 9 mei Hemelvaart

9 mei 2024 - 10:00

Eredienst zondag 12 mei

12 mei 2024 - 10:00